Stołówka
Zamawianie posiłków w roku szkolnym 2024/2025 będzie się odbywało za pomocą systemu "zamówposilek.pl"
Poniżej instrukcja do logowania:
link do rejestracji: https://aplikacja.zamowposilek.pl/open_registration
Rodzice, którzy mają dzieci w szkole i w przedszkolu aby dodać dzieci do aplikacji:
rodzice muszą wejść w USTAWIENIA i dodać nową osobę odbierającą posiłki. Podczas podawania danych należy wybrać opcję "Chcę wybrać inne miejsce dostaw", wtedy wyskoczy okno z wyborem województwa, miasta itd.
Stołówka szkolna mieszcząca się w budynku Szkoły Podstawowej zaprasza wszystkich uczniów na smaczne posiłki.
Przedszkole śniadanie:
godz. 8.30 - zerówki
godz. 8.50 - grupa młodsza
Przedszkole obiad:
godz. 11.30 - zerówki
godz. 11.50 - grupa młodsza
Śniadanie dla dzieci z przedszkola godzina 8.45, oPrzedszkolebiadek godz. 11.45 (budynek ul. Grunwaldzka)
Przerwa śniadaniowa dla uczniów klas I-III (budynek ul. Grunwaldzka):
1. godz. 10.00
2. godz. 10.30
3. godz. 11.00
Przerwa śniadaniowa dla klas uczniów IV-VIII (budynek ul. Armii Krajowej)
godzina 9.40-9.55 (2 przerwa) - klasy 4a, 4b, 5a
godzina 10.40-10.55 (3 przerwa) - klas 5b,6a, 6b
i godzina 11.40-11.55 (4 przerwa) - klasy 7a, 7b, 8a, 8b
Opłata za posiłek wynosi:
śniadanie przedszkole - 3 zł
obiad przedszkole - 5 zł
klasy I-VIII szkoła 5 zł
Opłatę za posiłki wpłaca się do 15 dnia każdego miesiąca na konto
URZĄD GMINY RANIŻÓW
ul. Rynek 6
36-130 Raniżów
nr konta: 62 9159 1049 2002 1000 0130 0079
tytułem - dla uczniów SP Raniżów:
OPŁATA ZA WYŻYWIENIE M-C ................ 2024
imię i nazwisko dziecka, klasa ...., SP Raniżów
lub
tytułem - dla dzieci z przedszkola :
OPŁATA ZA WYŻYWIENIE M-C ................ 2024
imię i nazwisko dziecka, grupa ...., PP Raniżów
I
OPŁATA STAŁA M-C ................ 2024
imię i nazwisko dziecka, grupa ...., PP Raniżów
Rodzice dzieci 6-letnich realizujących roczne obowiązkowe wychowanie przedszkolne uiszczają opłatę tylko za wyżywienie.
Dzieci młodsze (tj. 5,4,3 - latki) przebywające w przedszkolu powyżej 5 godzin dziennie obowiązuje opłata stała.
Jej wysokość uzależniona jest od czasu pobytu dziecka w przedszkolu.
Wysokość opłaty za korzystanie z wychowania przedszkolnego
w czasie przekraczającym obowiązkowe pięć godzin dziennie od dnia 01 września 2024 r.
wynosi 1,44 zł za każdą rozpoczętą godzinę zajęć.
(Uchwała nr III/16/24 Rady Gminy Raniżów z dnia 24 lipca 2024 r.)
Na podstawie art. 52 ust.2 i ust.15 Ustawy z dnia 27.10.2017 r. o finansowaniu zadań oświatowych (Dz.U. z 2017 poz.2203) informujemy, że
opłata za pobyt dziecka w przedszkolu powyżej 5 godzin
jest świadczeniem o charakterze bezzwrotnym
i nie podlega odliczeniu.
Opłata będzie naliczana według czasu pobytu dziecka w przedszkolu podanego w złożonej przez rodzica deklaracji.
Jeżeli nieobecność dziecka w przedszkolu będzie wynosić nieprzerwanie ponad dwa tygodnie, rodzic ma możliwość zwrócić się do dyrektora placówki z pisemną prośbą o zwrot opłaty stałej.
Opłata stała miesięczna naliczana jest wg deklaracji pobytu w przedszkolu dla dzieci 3,4,5 - letnich, które przebywają w placówce powyżej 5 godzin . Rodzic sam oblicza kwotę wg tabeli podanej poniżej i wpłaca na podane wyżej konto osobnym przelewem. Proszę nie wpłacać opłaty stałej przez aplikację Zamów Posiłek i nie doliczać jej do opłaty za dożywianie.
ILOŚĆ DNI DOŻYWIANIA WRZESIEŃ | ILOŚĆ GODZIN | STAWKA | RAZEM |
21 | 1 | 1,44 zł | 30,24 zł |
21 | 2 | 1,44 zł | 60,48 zł |
21 | 3 | 1,44 zł | 90,72 zł |
21 | 4 | 1,44 zł | 120,96 zł |
ILOŚĆ DNI DOŻYWIANIA PAŹDZIERNIK + dyżur 14.10.2024 | ILOŚĆ GODZIN | STAWKA | RAZEM |
22+1 | 1 | 1,44 zł | 31,68 zł + 1,44 zł |
22+1 | 2 | 1,44 zł | 63,36 zł + 1,44 zł |
22+1 | 3 | 1,44 zł | 95,04 zł + 1,44 zł |
22+1 | 4 | 1,44 zł | 126,72 zł + 1,44 zł |
Jeżeli dziecko będzie w przedszkolu w czasie dyżuru w dniu 14.10.2024 r. to opłata stała obowiązuje za 23 dni.
Zwrot opłaty za nieobecność na stołówce dokonuje się na podstawie zgłoszeń rodziców w aplikacji zamowposilek.pl.
Zwrot opłaty za korzystanie z posiłku w stołówce szkolnej za każdy dzień nieobecności następuje gdy zostanie ona zgłoszona nie później niż w ostatnim dniu roboczym poprzedzającym nieobecność do godziny 9.00.
Pobrana opłata za posiłek zostaje odliczona w miesiącu następnym.
Informacja dla alergików
Rodzice mają prawo poinformować o problemach alergicznych swoich dzieci.
Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe
Alergia pokarmowa to reakcja organizmu na produkty pokarmowe (alergeny) powodowana pobudzeniem mechanizmów immunologicznych w ustroju. Często określa się alergię jako „spaczoną odpowiedź immunologiczną”, w której nieszkodliwa substancja jest rozpoznawana jako zagrożenie i jest atakowana przez mechanizmy obrony immunologicznej. Rozwój alergii pokarmowej warunkują czynniki genetyczne, środowiskowe oraz czynniki wspomagające, do których zaliczamy niedojrzałość przewodu pokarmowego, choroby przewodu pokarmowego, wrodzone i nabyte defekty immunologiczne. Klasyczna alergia pokarmowa ujawnia się w okresie niemowlęcym lub dziecięcym i ma tendencję do ustępowania z wiekiem. Charakteryzuje się różnorodnością objawów i może występować wraz z innymi chorobami. Najczęściej występującymi dolegliwościami powodowanymi alergią są: wysypki skórne, swędzenie nosa i oczu, katar, kaszel, swędzenie warg i jamy ustnej, nudności, kurczowe bóle brzucha, wzdęcia brzucha, wymioty i biegunka.
Tak naprawdę każdy produkt może wywołać w nas reakcję uczuleniową. W Europie przyjęto jednak listę 14 najczęściej występujących alergenów. Producenci są zobowiązani do umieszczania informacji o występowaniu w składzie, któregokolwiek z tych produktów. Na co więc powinniśmy zwrócić baczniejszą uwagę?
- Mleko krowie, a dokładnie białka mleka krowiego (często alergia na mleko jest mylona z nietolerancja laktozy- cukru mlecznego występującego w mleku). Niestety osoby cierpiące na alergię często uczulone są również na mleko kozie lub owcze. Z diety musimy wykluczyć również produkty mleczne czyli kefiry, jogurty, maślanki, sery itp. Zwróćmy uwagę na słodycze, które przeważnie zawierają mleko w proszku (np czekolada).
- Gluten, to nazwa zbiorowa dla grupy białek występujących w zbożach (jęczmień, pszenica, żyto, owies). Osoby uczulone na gluten (czyli cierpiący na celiakię) muszą wystrzegać się produktów, w których są wyżej wymienione zboża (chleb, słodycze, makarony, kasza manna, ale również mięso głównie paczkowane, przetwory rybne, lody, keczupy, majonezy, przyprawy a nawet suszone owoce).
- Jaja kurze. W tym przypadku częściej niż żółtko uczula białko. Gotowanie, pieczenie czy zamrażanie nie zmniejsza właściwości uczulających jajek. Do diety czasami można włączyć jaja przepiórcze, ale równiez należy sprawdzić jak na nie reagujemy.
- Mięso również jest dość częstym alergenem. Najczęściej uczula wołowina i wieprzowina, a najmniej mięso z królika, indyka, jagnięcia. Ale uwaga! Jeśli jest się uczulonym np. na sierść królika, można odchorować także zjedzenie mięsa z tego zwierzęcia.
- Orzechy. Uczulenie na nie towarzyszy nam przeważnie przez całe życie. Warto jednak wiedzieć, że alergeny orzechów mogą ulegać zniszczeniu podczas gotowania. Niebezpieczne jest natomiast prażenie orzeszków, bo może powodować powstanie nowych alergenów. Do najbardziej uczulających zaliczamy popularne orzeszki ziemne i arachidowe. Rónież często spotykane jako dodatki do równych produktów (np słodycze).
- Seler. Należy do najczęściej uczulających warzyw. Na tego typu uczulenie najbardziej narażone są osoby dorosłe. Rośliny z tej samej rodziny, czyli marchewka, pietruszka lub koper włoski powodują występowanie reakcji krzyżowych.
- Dwutlenek siarki, siarczyny występują najczęściej jako środki konserwujące czy antyutleniające. U niektórych ludzi podaż siarczynów wraz z pożywieniem może nawet wywołać zagrażające życiu reakcje nietolerancji. Spotkać je możemy np w suszonych owocach, wyrobach ziemniaczanych czy winie.
- Ryby. Przyjmuje się, że najczęściej reakcja alergiczna dotyczyć może jedynie kilku gatunków ryby (wśród popularnych na naszym stole ryb bardzo często uczula dorsz). Co prawda wysoka temperatura nie likwiduje alergenów zawartych w mięsie ryby jednak alergie występują częściej po spożyciu surowej lub krótko smażonej ryby, a konserwy rybne uczulają rzadziej niż ryby świeże. Co ważne jako paszę dla zwierząt domowych często używa się produktów na bazie mączki rybnej, co również może być szkodliwe dla alergika.
- Skorupiaki czyli raki, homary, kraby czy langusty – mają duży potencjał alergizujący. Alergeny zawarte w mięsie skorupiaków są odporne na wysokie temperatury. W skrajnych przypadkach do reakcji uczuleniowej może dojść również wdychając zapach podczas gotowania.
- Mięczaki, takie jak małże, kalmary, ostrygi, ślimaki oraz ośmiornice – są dość rzadko spotykanym czynnikiem wywołującym alergie, jednak trafiły na listę silnych alergenów ponieważ charakteryzują się silnymi objawami klinicznymi aż do zagrażających życiu.
- Soja (oraz inne rośliny strączkowe jak fasola, groch, soczewica). Wyeliminowanie jej z diety jest bardzo trudne ze względu na wysokie wartości odżywcze, niski koszt produkcji oraz szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Soja jest często ukrytym składnikiem pożywienia. Na etykietach pojawia się pod nazwą skrobia roślinna, aromaty naturalne, mąka roślinna czy nawet wywar warzywny. Eliminacja soi jednak rzadko prowadzi do powstania niedoborów składników odżywczych, gdyż są one dość popularne wśród innych produktów.
Pozostałe produkty, które wg prawa muszą być umieszczone na etykietach to łubin, musztarda oraz ziarno sezamowe. Nie są one jednak aż tak popularne, ale warto o nich pamiętać.
Na wielu etykietach można zauważyć wyrażenie „mogę zawierać“. Dzieje się tak np. w przypadku wytwarzania produktów, które w zamierzeniu mają nie zawierać orzechów, ale są wytwarzane na tej samej linii produkcyjnej, co produkty zawierające orzechy. Z tego względu mogą w nich być obecne śladowe ilości orzechów i alergenów w nich zawartych. Wydaje się to mało prawdopodobne, jednak osoby bardzo wrażliwe na pewne alergeny muszą zwracać na to szczególną uwagę. Bardzo często alergię myli się z nietolerancja pokarmową. Wystąpienie objawów nietolerancji pokarmowej nie jest związane z odpowiedzią układu odpornościowego. Najczęściej nietolerancję wywołują w nas pomidory, szpinak, truskawki, owoce morza, ser, śledzie, banany, makrele, papryka, orzechy, kapusta kiszona, cytrusy, czekolada. Jednak nie zapominajmy, że i te produkty mogą powodować alergię.